Информация за туризма на територията на Община Рила 

Живописните природни дадености, наличието на Рилския манастир – туристически център от световна величина, от векове средище на просвета и култура, пазител на българския национален дух, допринасят за развитието на Община Рила като атрактивно място за посещения и почивка. Туризмът е важен елемент в развитието на местната икономика. Архитектурните, културно-историческите и религиозните паметници, тяхното възстановяване и поддържане, територията на Природен парк “Рилски манастир”, намиращи се в района, са важна предпоставка за развитието на туристическия бизнес в общината.

При Община Рила функционира Консултативен съвет по въпросите на туризма, създаден със Заповед на Кмета на общината, като административно-обществен, колективен, постоянно действащ, консултативен и координационен орган, решаващ въпросите в туризма. Консултативният съвет следи за изпълнението по приоритети на Общинската програма за развитие на туризма, в чийто план за действие са залегнали мероприятия, които са от съществено значение за развитието и утвърждаването на общината като туристическа дестинация.

На територията на Община Рила са категоризирани  съгласно изискванията на Закона за туризма, следните обекти: места за настаняване, клас А и клас Б с една и две звезди, – 24 бр. с общ капацитет на легловата база – 645 легла. Заведения за хранене и развлечения с една и две звезди – 28 бр. с 2744 места за сядане на открито и закрито. Предлагат се основните туристически услуги – настаняване и хранене. Заведенията за хранене предлагат местни специалитети: манастирска боб чорба, рилска пъстърва върху керемида, манастирски хляб, рилско вино и ракия. Местата за настаняване в общината разполагат с модерна база и луксозни хотелски стаи. Тук, сред красотите на величествената Рила планина, всеки гост се потапя в неповторимата атмосфера на рилския дух и бит, зарежда се с физическа и духовна енергия.

Какво можем да видим в гр. Рила за един ден  

Град Рила е разположен в долината на река Рилска. Той е входната врата към Рилската Света обител. В исторически аспект населеното място е неразривно свързано с развитието на Рилския манастир – вековен пазител на българската култура.

1.Архитектурен комплекс “Бабинска махала” – паметник на културата, включва:

- къщи /частна собственост/ от епохата на Възраждането;

- Килийно училище, датиращо от 1830 г., възстановено и реставрирано;

- Гробищна църква “Св.Арахангел Михаил” – датира от ХІІ-ХІІІ век. В нея са открити уникални стенописи с изображения на светци от края на ХІІ и началото на ХІІІ в.

2.   Градски парк: изложен “Самоков” /съоръжение за рудодобив/ и паметника на Майстор Алекси Рилец – възстановил и съградил Рилски манастир в днешния му вид.

3.   Еко-пътека “Кръста” – пътуване към древността.

4.   Еко-пътека “Водопади Бохемия” – красотата на природата.

5.   Църква “Св. Никола” – датира от 1885 г., паметник на културата.

6.   Дом на културно-историческото наследство – от античността да най-ново време.

7.   Параклисите “Св. Петка”, “Св. Георги”, “Св. Варвара” и “Св. Троица”.

Няма снимки
rila_river_new.jpg
opak

rila tur info

 ------------------------------------------------

 Модерен частен дом за възрастни хора - град Рила

dsh_ivan_rilski@abv.bg

+359 888 56 34 87

dsh ivan rilski1

Горе